Sudahkah Anda Bersedia Untuk Menghadapi Kegawatan Ekonomi?

TERBONGKAR, CARA PALING EFEKTIF MENGHADAPI KEGAWATAN EKONOMI YANG SEDANG MELANDA SELURUH DUNIA!!!

KESEMUANYA DITUNJUKKAN DALAM VIDEO AKADEMIBMW

37 VIDEO BERDURASI 2 JAM 57 MINIT

Testimoni

Apabila kerajaan umumkan inisiatif bantuan pengeluaran KWSP selama 12 bulan, moratorium automatik selama 6 bulan, penangguhan bayaran takaful 3 bulan, tempoh PKP dilanjutkan sebulan serta segala macam pakej rangsangan ekonomi yang “no one will be left behind”, hati kecil saya melihat ia sebagai mesej amaran untuk kita semua bagi menghadapi situasi sukar yang lebih panjang.

Hai, Nama Saya Afyan Mat Rawi.

Dari tadika hingga ke menara gading, kita diajar oleh mak ayah untuk belajar rajin-rajin, masuk universiti dan kemudian dapatkan kerja yang baik. Tapi kita tak pernah diajar bagaimana untuk menguruskan wang dengan berhemah dan menguntungkan. 

Malah, sekolah dan universiti pun tak pernah ajar subjek yang amat penting dalam kehidupan ini iaitu subjek bijak menguruskan wang. Patutnya sekolah mengajar asas-asas pengurusan wang, penjimatan, penyimpanan, hutang, pelaburan dan zakat. Pengetahuan dalam ilmu tersebut akan menjadi asas yang kukuh untuk membentuk habit pengurusan wang bagi mengelakkan pelbagai kesilapan yang boleh membawa kepada kesusahan dan kesempitan kehidupan disebabkan oleh masalah kewangan.

Buktinya, lihatlah betapa ramai yang terpaksa bergantung kepada bantuan kerajaan apabila kerajaan mengistiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ramai yang tersepit apabila tidak dapat bekerja sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Menurut pandangan pakar pengurusan kewangan, seseorang itu perlu sekurang-kurangnya 6 bulan simpanan gaji, andaikata berlaku keadaan yang menyebabkan aliran masuk wang tunai terputus.

Belum 7 hari PKP dilaksanakan, ramai orang sudah bimbang kelangsungan hidup terutamanya dikalangan B40. Malah, golongan M40 yang sepatutnya mempunyai pendapatan yang selesa, turut terkesan.

Dimanakah kedudukan kewangan anda sekarang?

Bagaimana hendak memastikan keadaan kewangan yang anda sedang lalui sekarang, tidak akan berulang lagi pada 5, 10 atau 20 tahun akan datang?

Ramai Orang Mempunyai Komitmen Lebih 80% Dari Gaji Bulanan!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia.

Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tulisan-tulisan saya selalu tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Majalah Labur, Prospek Hartanah Malaysia, The Vocket dan lain-lain.

Malah saya juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Magnet Diri”, dan “Assalamualaikum”, “Maqasid Syariah” di TV Al-Hijrah, “Wanita Hari Ini”, “Syariah Meja Bulat” “Borak Kopitiam” di TV3, Bernama Radio dan Kool FM TV

Pengalaman saya mengendalikan program-program kewangan kepada kakitangan awam, majoriti mereka memiliki komitmen hutang melebihi 50% daripada gaji bulanan.

Malah ada juga yang saya jumpa sehingga 70% ke 80% daripada gaji bulanan. Ia adalah satu tahap yang sangat merbahaya.

Kakitangan kerajaan adalah golongan yang mudah untuk mendapatkan fasiliti hutang daripada bank.

Tunjuk slip gaji 3 bulan dengan surat pengesahan jawatan, bank akan senyum lebar. Lagi senyum kalau buat potongan melalui ANGKASA.

Selain hutang kenderaan dan hutang rumah, majoriti pasti akan ada hutang personal loan, dengan pelbagai tujuan. Yang paling popular hutang untuk kahwin. Ada juga sebab-sebab lain seperti tutup hutang kad kredit, renovate rumah, deposit rumah, join kutu, join MLM, pelaburan, malah tak kurang yang buat hutang sebab terpedaya dengan skim sontot.

Kadang ada yang sampai 3, 4 personal loan. Ada juga yang buat personal dengan asbab “dah tengok kawan-kawan buat personal loan, jadi saya pun apply. Kalau tak apply rasa janggal pula”.

Ada juga yang setiap kali ada kenaikan, akan buat personal loan. Contoh, naik gaji RM50, akan buat personal loan yang ansuran bulanan RM50 sebulan.

Itu contoh-contoh ekstrem yang saya biasa terima.

Untuk lebih ekstrem, mereka tak ada pun simpanan kecemasan. Sebab itu lah saya membangunkan sebuah modul yang dapat membantu individu yang menguruskan wang dengan lebih bijak supaya tidak tersontot dan tersakiti dikemudian hari. Oleh hal demikian…

Memperkenalkan AkademiBMW!!

Bagaimana Akademi BMW Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Mengubah mindset dan menambah ilmu kewangan: Langkah pertama ke arah kehidupan yang lebih baik. Untuk tahu lebih mendalam sila daftar sekarang.

AkademiBMW adalah rangkuman modul mengurus kewangan yang dimulai dengan pembentukan mindset kewangan yang betul dan kemudian diikuti dengan profil kewangan dari mula mendapat gaji, mengumpul harta, menguruskan hutang, membuat simpanan, melanggan takaful, merancang persaraan, membayar zakat sehinggalah kepada pengurusan wasiat dan pusaka.

Ia dibangunkan sejak lebih 10 tahun dan dipersembahkan kepada ribuan peserta melalui siri-siri ceramah, program, bengkel dan Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW di seluruh negara, ia turut digunakan oleh para konsultan kewangan di INFAQ Consultancy untuk membantu pelanggan.

Ini merupakan kali-2 dipersembahkan dalam bentuk rakaman video, yang telah dikemaskini dari segi kualiti visual dan juga konten.

Isi kandungan Video

Jika anda sedang melalui fasa-fasa berikut, AkademiBMW ini untuk anda!

Duit selalu tak cukup

Nak baiki masalah kewangan, duit selalu tak cukup. Gaji memang selalu tak cukup. Selalunya apabila dapat gaji, ia akan habis untuk bayar hutang. Tengah bulan dan hujung bulan selalu pokai dan terpaksa berhutang.

Kuat berbelanja

Mudah sangat terpengaruh dengan promosi jualan murah. Suka berbelanja sampai tak ingat dunia setiap kali dapat gaji. Tapi kemudian tengah bulan akan menyesal dan hujung bulan terasa masa begitu perlahan untuk sampai ke bulan baru.

Hutang banyak

Rasa terbeban dengan hutang piutang keliling pinggang. Rasa macam best dapat beli kereta mahal, buat personal loan dan sebagainya tapi rasa tertekan untuk bayar ansuran bulan-bulan.

Keliru dengan produk kewangan

Keliru dengan produk-produk kewangan yang ada di pasaran seperti takaful, unit trust.

Tak pandai nak melabur

Nak melabur tapi tak tahu nak buat macamana. Serik dengan pengalaman kerugian beribu-ribu RM sebab pernah kena scam dengan skim cepat kaya.

Tiada ilmu kewangan

Tak berdisiplin dalam menyimpan. Kalau buat simpanan pun selalunya tak mampu nak konsisten. Lepas beberapa bulan, akan keluarkan. Konon-konon simpan, tapi keluarkan balik. Kalau berlaku kecemasan, tak mampu nak sediakan sediakan RM1,000.

Tidak faham tentang perlindungan

Tak tahu nak kira berapa banyak coverage yang diperlukan dan berapa banyak caruman yang sepatutnya. Keliru degan penerangan ejen tentang takaful, medical card yang ada macam-macam versi penerangan.

Daftar AkademiBMW!!

Bagaimana Akademi BMW Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Mengubah mindset dan menambah ilmu kewangan: Langkah pertama ke arah kehidupan yang lebih baik. Untuk tahu lebih mendalam sila daftar sekarang.

DISCLAIMER: Tulisan dan video dalam AkademiBMW ini bukanlah khidmat nasihat kewangan. Pelanggan digalakkan dan dinasihatkan mendapatkan khidmat nasihat daripada perunding kewangan bertauliah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara khusus yang bersesuaian dengan kedudukan kewangan pembaca.

Pihak penulis dan penerbit sedaya upaya memastikan maklumat di dalam video dan ebook ini bertepatan ketika ia ditulis, dirakam dan diterbitkan. Penulis dan penerbit tidak boleh dianggap memberi perkhidmatan nasihat kewangan kepada pelanggan. Pelanggan digalakkan mendapat khidmat nasihat daripada pakar yang berkelayakan dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang timbul akibat penggunaan e-learning ini secara langsung atau tidak langsung.

© AkademiBMW.my 2023. All Rights Reserved.